DE OCHTENDPOEET
Heleen Wagemans   

De Polderjongen  

"Zou de kapitein aan de kant van de bezetter staan?  De Amsterdammer probeerde steeds het gesprek aan te gaan met de Fries, om te polsen of het wel goed zat. Joop durfde Bouwman natuurlijk niet op de man af te vragen of hij op zijn steun kon rekenen bij het smokkelen van Joodse kinderen naar Friesland."  (De Polderjongen)  

 

De polderjongen gaat over een hechte vriendschap tussen Levie, een zoon van een welgestelde Joodse uitgever in Amsterdam, en Sietse, een Friese boerenzoon uit Joure. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, verandert het leven van de twee vrienden voorgoed. Samen met Sietse en Esther, een jonge Joodse violiste, vertrekt Levie midden in de nacht naar Lemmer. Muziekdocente mevrouw Van Dullemen en haar jongere collega Louisa, die beiden deel uitmaken van het kunstenaarsverzet, helpen Levie en Esther om 's nachts de overtocht te maken met de Jan Nieveen, de veerdienst tussen Amsterdam en Lemmer. Van daaruit reizen de jongens door naar een werkkamp in de polder. Het onderduikverhaal van Levie, Sietse en Esther wordt verteld door de herinneringen van verschillende personages. De hoofdpersoon in 'De polderjongen' is David, de zoon van Esther. Hij groeit op in Amerika. Na de dood van zijn moeder gaat hij op bezoek bij zijn nog enige levende familielid: zijn Joodse tante Sarah. Hij komt terecht in de Noordoostpolder van de vroege jaren zestig en daar ontvouwt zich het echte relaas over zijn ouders. 

Heleen Wagemans (1969) werkte als beleidsadviseur bij verschillende gemeenten waaronder ook de gemeente Noordoostpolder in Flevoland. In die tijd raakte ze gefascineerd door de bijzondere geschiedenis van de polder en de werkkampen waar zich tijdens WO II, tussen de polderarbeiders ook Joodse mannen schuilhielden. Feiten en fictie en heden en verleden vloeien samen in deze roman. Wagemans laat haar personages spreken en stilletjes vertelt de auteur ook haar eigen verhaal. Sinds 2012 is zij als docent verbonden aan de Thorbecke academie in Leeuwarden waar zij studenten graag leert experimenteren met simulaties, scenario's en storytelling.


Boekpresentatie op Schokland 

De boekpresentatie van de Polderjongen vond plaats op 8 april 2018, in het bezoekerscentrum van de Gesteentetuin op het voormalig eiland Schokland in Noordoostpolder. Sprekers: uitgeefster Jitske Kingma van Elikser, historicus en oud-Lemster Roel Kingma, oud-lerares en Amnesty-docent Joy van der Beek-Ploeg, burgemeester van Noordoostpolder, Aucke van der Werff en Taco Ruiten.


Recensies
https://www.hebban.nl/spot/kettingvanmooiewoorden/nieuws/de-polderjongen

Hebban boekblogster Hetty Benedictus: "Wie denkt dat ik met het schrijven van deze recensie het hele verhaal al onthuld heb, heeft het mis! Er zit nog veel meer in dit mooie boekje verwerkt, en vergeet hierbij niet mijn opmerking over een verrassend einde..." 

Biblion recensent: Norma Montulet: "Met een droge, bijna neutrale verteltoon, weet de schrijfster rake portretten te schetsen van haar personages en weet ze interessante lijnen te trekken tussen het heden en het verleden. De Tweede Wereldoorlog blijft een boeiend onderwerp om over te schrijven en dit boek is toegankelijk geschreven en mikt op een breed publiek." 

http://www.go2war2.nl/artikel/5020/De-Polderjongen.htm

Go2war2.nl en TracesOfWar.nl-recensent Ilona Luderitz-Rademacher: "Als lezer blijf je benieuwd naar de afloop. David krijgt pas op volwassen leeftijd het verhaal te horen over zijn moeder en zo ook zijn eigen verhaal van toen hij nog een baby was. Zijn moeders verleden was haar grootste geheim, dat in dit boek wordt onthuld."  **** zeer goed 


De Polderjongen is bij diverse (internet)boekhandels te koop of rechtstreeks bij de uitgever: www.elikser.nl