DE OCHTENDPOEET
Heleen Wagemans   

WELKOM OP MIJN WEBSITE

 Dit is de website van Heleen Wagemans. Schrijfster van verhalen en (Mokumse) gedichten en liedjes die ze uitbrengt onder de naam de OCHTENDPOEET. 

Heleen zingt en acteert ook graag en ze heeft een Tante in Mokum: TANTE  WIE UIT DE WESTERSTRAAT, een vrouw die hevig terug verlangt naar het Mokum van weleer. 


OORLOGSBRIEVEN

"Oorlogsbrieven" is het verhaal achter de brieven van Luftwaffe-soldaat Alexander Roskopf, die als 10-jarig jongetje met zijn Russisch Joodse moeder en Joodse pleegvader Rodi Wall uit Charlottendorf-Berlijn vlucht. Het gezin vestigt zich in de Dintelstraat in de Rivierenbuurt in Amsterdam. Rodi zet daar zijn activiteiten voort als koopman in textiel en modewaren. Nadia speelt piano, Alexander gaat naar school, maakt nieuwe vrienden en leert uitstekend Nederlands. Als Alexander 19 jaar is gaat hij in training bij de Luftwaffe en wordt hij naar het Oostfront gestuurd. Rodi moet zich melden bij de Joodse Raad, hij probeert een sperre te krijgen maar dat mislukt......

Ga via deze link naar de pagina om het boek Oorlogsbrieven gratis te downloaden: 

Publicatie Oorlogsbrieven (PDF) 


SONGS 

Onder mijn eigen label "de Ochtendpoëet", breng ik mijn zelf geschreven liedjes uit, luisterliedjes met poëtische teksten. Op 27 september 2020 kwam "Even bellen" uit. Dit is een liedje over mijn moeder. Soms wil je een dierbare die er niet meer is, nog zo graag even bellen, ook al weet je dat dat niet kan. Het mooie is dat je eigenlijk wel precies weet wat diegene tegen je zeggen zou. Het prachtige piano-arrangement van Even bellen, is van Leon Smits. 

Meer over mijn liedjes: 

DE OCHTENDPOEET, songs met poëzie

OCHTENDPOEET

Ik dicht graag. Amsterdam, de Noordzeekust en Italië hebben mijn bijzondere interesse maar mijn gedichten gaan ook vaak over "zomaar iets" wat me (ont)roert of over een herinnering uit mijn jeugd.  Mijn gedichten zijn in verschillende dichtbundels verschenen. Binnenkort verschijnt de bundel Wensen uit het hart en in de kneuter-leuke scheurkalender Mokumse Mik Mak 2022 staan ook een aantal gedichten van mij. De gedichten van tante Wie uit de Westerstraat (zie hieronder) zullen volgend jaar worden uitgegeven in een klein jofel boekie. 

Meer over: Gedichten ROMAN 

In april 2018 kwam mijn debuutroman De Polderjongen uit. In deze fictieve roman heb ik de oorlogsverhalen van familie uit Amsterdam en van collega's in Friesland en de Noordoostpolder verwerkt en daarmee tegelijk een nog vrij onbekend stukje onderduikgeschiedenis van de Noordoostpolder opgetekend. De Polderjongen is bij verschillende (internet)boekhandels te koop of rechtstreeks bij de uitgever: www.elikser.nl. Meer over:  ROMAN DE POLDERJONGEN  


TANTE IN MOKUM  

Ik heb een tante in de Westerstraat in Amsterdam. Zij maakt rasechte poëzie, haar gedichten komen regelrecht uit de Jordaan met een jargon dat je tegenwoordig niet veel meer hoort. Tante Wie hekelt de verjupping van haar mooie stad en ze verlangt terug naar de kanten gordijntjes....Ze schreef daar een echte Mokumse smartlap over. In de Drie Zwaantjes nam ze samen met accordeonist Leon Smits, een videoclip op.                                                                                      Meer over: TANTE WIE UIT DE WESTERSTRAAT
TANTE  PIET IN MUSICAL DE JANTJES   

Stichting Nederlied bracht in oktober 2021 in theater het Zonnehuis in Amsterdam Noord, de musical de Jantjes met een hele leuke cast van bekende en minder bekende Amsterdamse zangers en zangeressen. In deze musical speelde ik tante Piet, een krengerige pension-houdster, die flink stookte en konkelde. Piet houdt enkel en alleen van poen en van haar enige zoon, Mooie Leendert. Het was een geweldige rol om te spelen, we hebben ontzettend veel plezier gehad en ik  kon er mijn liefde voor het Mokumse jargon helemaal in kwijt. Ook was ik 10 dagen lang weer even helemaal terug in het Amsterdam Noord waar ik ben geboren en getogen. 

Klik hier voor meer foto's: De Jantjes 


De foto's op deze website zijn van mijzelf of afkomstig van de beeldbank van het Amsterdams gemeentearchief.