Heleen Wagemans
auteur/dichter, singer-songwriter  

OORLOGSBRIEVEN

"Oorlogsbrieven" is het verhaal achter de brieven van Luftwaffe-soldaat Alexander Roskopf, die als 10-jarig jongetje met zijn Russisch Joodse moeder en Joodse pleegvader Rodi Wall uit Charlottendorf-Berlijn vlucht. Het gezin vestigt zich in de Dintelstraat in de Rivierenbuurt in Amsterdam. Rodi zet daar zijn activiteiten voort als koopman in textiel en modewaren. Nadia speelt piano, Alexander gaat naar school, maakt nieuwe vrienden en leert uitstekend Nederlands. Als Alexander 19 jaar is gaat hij in training bij de Luftwaffe en wordt hij naar het Oostfront gestuurd. Rodi moet zich melden bij de Joodse Raad, hij probeert een sperre te krijgen maar dat mislukt......

Ga via deze link naar de pagina om het boek Oorlogsbrieven gratis te downloaden: 

Publicatie Oorlogsbrieven (PDF) Verder op deze website: 

Luisterliedjes met poëtische teksten 

Onder mijn eigen label "de Ochtendpoëet", breng ik mijn zelf geschreven liedjes uit, luisterliedjes met poëtische teksten. Op 27 september 2020 kwam "Even bellen" uit. Dit is een liedje over mijn moeder. Soms wil je een dierbare die er niet meer is, nog zo graag even bellen, ook al weet je dat dat niet kan. Het mooie is dat je eigenlijk wel precies weet wat diegene tegen je zeggen zou. Het prachtige piano-arrangement van Even bellen, is van Leon Smits. 

Meer over mijn liedjes: 

DE OCHTENDPOEET, songs met poëzie

Gedichten  

Ik dicht graag. Amsterdam, de Noordzeekust en Italië hebben mijn bijzondere interesse maar mijn gedichten gaan ook vaak over "zomaar iets" wat me (ont)roert of over een herinnering uit mijn jeugd.  Dichten is spelen met ritmerijm  kleur en klank. Als ik 's morgens vroeg  nog maar net wakker ben, dansen de woorden door mijn nog heldere hoofd. Ik blijf dan lekker liggen maar tik de tekst op het schermpje van mijn mobiel. Soms komt er ook meteen een melodietje op in mijn hoofd. Dan moet ik me bedwingen om niet te gaan neuriën want dan maak ik mijn wederhelft wakker. Vrijwel alles is in de vroege uurtjes van de dag geschreven. Ik ben een Ochtendpoëet.....

Meer over: Gedichten 


Roman de Polderjongen 

In april 2018 kwam mijn debuutroman De Polderjongen uit. In deze fictieve roman heb ik de oorlogsverhalen van familie uit Amsterdam en van collega's in Friesland en de Noordoostpolder verwerkt en daarmee tegelijk een nog vrij onbekend stukje onderduikgeschiedenis van de Noordoostpolder opgetekend. De Polderjongen is bij verschillende (internet)boekhandels te koop of rechtstreeks bij de uitgever: www.elikser.nl. 

Meer over:  

ROMAN DE POLDERJONGEN  Tante Wie uit de Westerstraat  

Ik heb een tante in de Westerstraat in Amsterdam. Zij maakt rasechte poëzie, haar gedichten komen regelrecht uit de Jordaan met een jargon dat je tegenwoordig niet veel meer hoort. Tante Wie hekelt de verjupping van haar mooie stad en ze verlangt terug naar de kanten gordijntjes....Ze schreef daar een echte Mokumse smartlap over. In cafe de Drie Zwaantjes nam ze samen met accordeonist Leon Smits, een videoclip op. 

Meer over: 

TANTE WIE UIT DE WESTERSTRAATEn verder 

In mijn dagelijks werk, sta ik voor de klas als docent aan de Thorbecke Academie, een prachtige academie, onderdeel van NHL-Stenden. Ik woon in een ecowijk in Joure en ik ben trots op mijn gezin. Musical de Jantjes bestaat 100 jaar. Stichting Nederlied stelde een hele leuke cast samen van bekende en minder bekende Amsterdamse zangers en zangeressen. In de musical de Jantjes speel ik tante Piet. Ze heeft een logement waar allemaal mensen samen komen en hun lief en leed delen. Tante Piet is een loeder, ze bekonkelt van alles en er is maar 1 man in haar leven: haar zoon Mooie Leendert. Een heerlijke rol om te spelen. Hopelijk gaat het gebeuren in oktober 2021, als we weer mogen optreden voor publiek. 


De foto's op deze website zijn van mijzelf of afkomstig van de beeldbank van het Amsterdams gemeentearchief.